Zoogdieren

Een haas in het Schinkelbos (foto: Caroline Hennephof)
Een haas in het Schinkelbos (foto: Caroline Hennephof)

De meeste bekende diersoorten zijn verspreid over het hele Bos. Van de zoogdieren wonen er de egel, diverse soorten muizen, ratten en vleermuizen, haas, konijn, eekhoorn en twee lastpakken, de mol en de muskusrat.

Waar mensen en vogels vooral zien en horen, moeten veel zoogdieren het meer van hun reukvermogen hebben. Daarom zien we ze niet vaak. Veel soorten komen pas in actie als de schemer valt. Voor dieren op de grond zijn er boomstammen, takkenrillen en overjarige grassen die bescherming bieden tegen roofvogels, reigers en honden. Insecten, pissebedden, torren, kevers en duizendpoten leven er wel bij, totdat ze een prooi zijn voor vogels, amfibieën en zoogdieren. Mollen vormen een plaag op de speelweiden. In maart slaat de mollenvanger toe. De muskusrat leeft in en bij het water, waar hij grote gangenstelsels graaft in randen van beken, sloten en kanalen. Uitroeiing is bijna onmogelijk omdat ze zich snel voortplanten.

Eekhoorns waren jarenlang populair in het Bos. Er was zelfs een voederplaats waar ze uit je hand kwamen eten. Een onbenoemde ziekte deed het aantal fors afnemen. Er zijn tekenen dat ze voorzichtig terugkomen.