Topdrukte in augustus

Pret in het Groot Kinderbad
Pret in het Groot Kinderbad

Alsof er een belangrijke voetbalwedstrijd in het Amsterdamse Bos werd gespeeld, zo druk was het er tijdens sommige weekends in augustus. Vooral in het zuidelijk deel (onder de A9) leek het op één groot Bloesempark eind maart. Halverwege de middag schakelden de boswachters het tekstbord in bij de hoofdingang met de tekst ‘Parkeerplaatsen vol.’ Op de Duizendmeterweg draaiden automobilisten moedeloos rondjes en zelfs op de grote parkeerplaats van het Vogeleiland/Groot Kinderbad kon er geen speelgoedauto meer bij.

Hutje-mutje op de steiger in de Nieuwe Meer.
Hutje-mutje op de steiger in de Nieuwe Meer.

Het was één grote hotspot, met als nieuwe plek het graslandje bij de steiger langs de Nieuwe Meer. Honderden fietsen stonden er en evenzovele bezoekers zochten er vertier.
Nieuw is de drukte niet. Ook in de jaren ’50 waren er volgens toenmalig boswachter Piet Brander op mooie dagen soms tot 80.000 bezoekers. Op oude beelden zijn files te zien met Dafjes, Messerschmitz’s en DKW’s. Ook heel druk, maar altijd gemoedelijk, was het bij de Kinderbaden. Daar is het een familieaangelegenheid. Ouders en grootouders denken er met weemoed aan terug en voor de peuters en kleuters van nu zijn de Kinderbaden mede de basis voor het nog te vormen jeugdsentiment. Een moeder, inmiddels ook grootmoeder: ‘Zelf ging ik altijd achterop de Solex bij mijn moeder. Die enorme verwachting die je toen had, met de zon hoog aan de hemel … Er kon niets mis gaan.’