Stichting Vrienden adopteert de Hochsitz

De Hochsitz in de rijp
De Hochsitz in de rijp

U hebt ze vast wel gezien: de beelden die eind vorig jaar tussen de Heuvel en de Kleine Vijver stonden. Ze maakten deel uit van de expositie ‘Natuur in verbinding’ van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Inmiddels is de expositie voorbij en zijn de beelden weggehaald, behalve één, de Hochsitz. Het beeld van kunstenaar Dick Simonis is geadopteerd door de Stichting Vrienden. Wij vinden het een prachtig beeld, dat op geen mooiere plek in het Bos had kunnen staan. Het staat op het hoogste punt tussen de Heuvel en de Kleine Vijver, op een open vlakte tegen een groep indrukwekkende bomen aan. Het is een uitkijkpost (Hochsitz, hoogzit in het Nederlands) met uitzicht naar alle kanten.

De Hochsitz in tegenlicht
De Hochsitz in tegenlicht

Dick Simonis over het beeld, dat hij Object 4113 heeft genoemd: ‘Je kunt soms plotseling stuiten op een Hochsitz tijdens een wandeling in een bos. Zeker daar waar gejaagd wordt. Het herinnert je eraan dat er eigenlijk geen wilde natuur meer bestaat, althans niet in Europa. Maar het is ook een symbool van wat zo eufemistisch ‘sportjacht’ wordt genoemd. Ik heb geprobeerd een verontrustend monument voor de ‘sportjacht’ te creëren, bestaande uit dunne palen en stammetjes.’

 

 

De Hochsitz is bovenin niet toegankelijk; het is een houten doos. Bij een inspectie trof Simonis er twee bevroren uilenballen aan, vermoedelijk van een kerkuil. Eerder zag hij er een zwerm wespen. In het Bos zijn al twee z.g. insectenhotels, misschien wordt dit de derde. Al doen de wankele poten het niet vermoeden, het beeld is stevig verankerd en heeft inmiddels een storm met windkracht 9 doorstaan. Toch zal het beeld met enkele ingrepen nog duurzamer worden gemaakt, zodat het ijs en weder dienende zeker twee tot drie jaar mee kan.

Mocht u de Hochsitz nog niet gezien hebben, gaat u eens kijken en u zult zien hoe decoratief het beeld op zijn plek staat.