Plattegronden als kunst

De hoofdentree van het Bos in 1964 op een tegeltableau.
De hoofdentree van het Bos in 1964 op een tegeltableau.

In het Amsterdamse Bos staan enkele sculpturen onder de noemer kunst. Echte kunst is er ook, maar die is helaas bijna onzichtbaar als je de locatie niet weet.

Onder de afdakjes meteen bij de hoofdingang staat zowel links als rechts een lage ronde betonnen tafel met daarop een beschilderde plattegrond in een tegeltableau. Bij binnenkomst is op de tafel links de plattegrond van Amsterdam en Amstelveen te zien en op de tafel rechts het Amsterdamse Bos. De z.g. kaarttafels, of oriëntatietafels, zijn prachtig geschilderd in heldere kleuren op honderden tegels die allemaal apart lijken ingeschilderd. We hebben geprobeerd de naam van de schilder te achterhalen, maar helaas tevergeefs. De tegeltableaus zijn van de Porceleyne Fles (tegenwoordig Royal Delft). Volgens bouwtekeningen van de Dienst der Publieke Werken zijn de ontwerpen in januari 1963 gemaakt. In 1964 zijn ze waarschijnlijk geplaatst. In dat jaar werd de Bosbaan voor het eerst verbreed (van 72 naar 92 meter) en kwam er een nieuwe hoofdentree met een rotonde.

Op de detailfoto van de kaarttafel hierboven zien we onderin de Amstelveenseweg, daarboven de Bosbaan, de Nieuwe Meer, de jachthavens en de rotonde bij de hoofdentree.