Op patrouille door het Bos (week 34, 2017)

Ballonnen van het Dekmantel Festival waren in het water geraakt
Ballonnen van het Dekmantel Festival waren in het water geraakt

. De festivals in het Amsterdamse Bos zijn voor dit jaar voorbij. Er waren deze zomer vijf festivals, die twaalf dagen duurden. Het Bacchus Wijnfestival nam daarvan de helft in beslag met zes dagen. Er waren twee festivals minder dan in 2016. A Day at the Park werd voor de tiende en laatste keer gehouden. De festivals zijn goed verlopen met minder wanklanken dan andere jaren. Gewenning speelt hierbij waarschijnlijk ook een rol.

 

Alle kastanjebomen zijn aangetast door de mineermot
Alle kastanjebomen zijn aangetast door de mineermot

. De kastanjebomen in het Bos staan er slecht bij. De mineermot heeft toegeslagen. De larven van de motten vreten mijngangen in de bladeren. Deze kwaal is overkomelijk, maar de z.g. bloederziekte is dat niet. Een doemscenario is dat met de hogere temperaturen ziekteverwekkers uit het zuiden van Europa oprukken naar het noorden en hier geen natuurlijke vijanden zullen aantreffen.
We wisten al dat het slecht is gesteld met de essen. Deze zijn besmet met het z.g. vals essenvliegkelkje, een Aziatische schimmel die niet bestreden kan worden. Ze kunnen takken en later de hele stam afbreken. Stadsecoloog Hans Kaljee zei in de Volkskrant dat het met de circa 55.000 essen in het Amsterdamse Bos dramatisch gesteld is. Hij gaat er vanuit dat zeker de helft ziek wordt en dat voor onderzoek en vervanging enkele honderdduizenden euro’s nodig zullen zijn.