Nog één festival te gaan

Het skelet van het hoofdpodium van het Dekmantel Festival tijdens de afbouw
Het skelet van het hoofdpodium van het Dekmantel Festival tijdens de afbouw

Nog even en het festivalseizoen in het Amsterdamse Bos zit er weer op. In aantal waren er minder festivals dan andere jaren, maar niet in aantal dagen. Het Bacchus Wijnfestival alleen al telde zes dagen verdeeld over twee lange weekends. Enkele cijfers over het laatst gehouden Dekmantel Festival, dat drie dagen duurde. Dagelijks waren er 11.000 bezoekers. Bijna 100 man werkten mee aan het festival en de op- en afbouw. Er moesten 256 bezoekers worden behandeld voor wespensteken. Zo’n 100 bezoekers werden weggestuurd wegens drugsgebruik, één belandde er in de cel wegens agressie. De politie kwam er zes keer aan te pas.
Op de vrijdag waren er in de nabije woonwijken de meeste klachten (63) over geluidsoverlast. Dit kwam voornamelijk door de windrichting- en sterkte. Op meerdere plaatsen werden regelmatig geluidsmetingen gehouden. In alle gevallen werd voldaan aan de maximaal toegestane geluidsnorm zoals vastgelegd in de vergunning. De beste meetapparatuur volgens ons zijn mensenoren en geen dure apparatuur volgens de laatste technologie. Oren hebben altijd gelijk.

De weg naar een festival
De weg naar een festival

Zaterdag 24 augustus is het laatste festival op het Land van Bosse, het Once in a Blue Moon Festival, met country muziek, folk, blues en roots rock music. Dat klinkt goed en zal beschaafder zijn dan het Vunzige Deuntjes Festival, waar een zwangere vrouw door zes mannen werd getrapt en geslagen.