Nieuwe maatregelen tegen honden

De plattegrond van het Amsterdamse Bos hierboven zou in geen enkel museum misstaan. Maar de bedoeling ervan is anders. Het aantal gebieden dat verboden is voor honden en hun baasjes wordt uitgebreid. In alle rode en oranje gebieden geldt nu een verbod of is aanlijnen verplicht. Naast de al bestaande verboden gebieden zijn er vier bij gekomen:
1. Langs de Schipholdijk en de Bosrandweg. Dit gebied maakt deel uit van de ecologische verbindingszone. De bedoeling is om gronddieren optimale vrijheid te geven.
2. Het Dachaumonument. Dit moet een poepvrij monument worden.
3. Het Kabouterpad. Argumenten: behalve hondenpoep kunnen schoolklassen en kinderen door honden worden opgeschrikt; sommige kinderen zouden bang zijn voor honden.

De natuurzone achterin het Land van Bosse, toen er nog honden mochten komen
De natuurzone achterin het Land van Bosse, toen er nog honden mochten komen

Het vierde gebied betreft het achterste deel van het Land van Bosse, het festivalterrein. Dit was eerst al voor honden verboden en nu ook voor mensen. Ook dit is een ecologische zone, waar bijzondere vogels voortaan alle rust en ruimte krijgen. En nu komt de gotspe. Een paar keer in het voorjaar en in de zomer barst een paar meter verderop het festivalgeweld los. Wij hebben geen idee hoe dit valt te rijmen. Een sanctie ten goede van de vogels wordt teniet gedaan door keihard geluid dat 12 uur lang aanhoudt.
Is de plattegrond een kunstwerk op zich, voor veel bezoekers zal de kaart verwarrend zijn. Mensen wandelen zorgeloos met hun hond en vragen zich niet telkens af of iets wel of niet mag. Bovendien weten ze vaak de naam niet van een gebied.