Mister Amsterdamse Bos

Joop Breedvelt, Mister Amsterdamse Bos
Joop Breedvelt, Mister Amsterdamse Bos

Sjaak Swart wordt Mister Ajax genoemd vanwege zijn verdiensten en populariteit bij de club. Het Amsterdamse Bos heeft ook een Mister: Joop Breedvelt. Joop is geboren aan de rand van het Bos en getogen in het Bos. Hij werkt er inmiddels 42 jaar, eerst als boswachter en daarna als chef boswachterij. Toen de evenementen en festivals zich aandienden, werd hij Evenementencoördinator. En ook die laatste taak is nu volbracht. Hij gaat met pensioen.

Joop als boef bij de hondentraining. De honden zijn inmiddels wegbezuinigd.
Joop als boef bij de hondentraining. De honden zijn inmiddels wegbezuinigd.

Als kleine jongen was Joop al bijna voorbestemd om boswachter te worden. Hij zeilde veel op De Poel, speelde overal en klom in bomen. Eén zo’n boom, een enorme meerstammige populier, staat op de parkeerplaats bij de Oude Karselaan. ‘Hij is zeker 50 meter hoog en ik kwam voorbij de helft,’ zei hij tijdens een rondrit. Zijn tijd als boswachter duurde lang. Dan komt er een tijd dat je wel eens iets anders wilt. Het werd Event Manager, een term die hij verfoeit, want hij is wars van poeha. In hart en nieren is Joop altijd boswachter gebleven.
Zeker twee dingen zullen de mensen die hem kennen altijd bijblijven. Zijn alwetendheid over het Bos en zijn humor. Als je een afspraak met hem had, wist je nooit hoe zijn pet zou staan. In zijn laatste functie kon hij een somberman zijn. Maar dan opeens kwam er een daverende grap en bleef de hele omgeving nog lang vrolijk.
Zijn grote passie is de schermsport. Nog altijd vertegenwoordigt hij ons land in buitenlandse toernooien. Als vraagbaak voor alle medewerkers in het Bos zullen ze hem ook na zijn welverdiende pensioen nog lang weten te vinden.