Mijlpalen in het Bos

Het begon allemaal met de aanleg van de Bosbaan, 85 jaar geleden
Het begon allemaal met de aanleg van de Bosbaan, 85 jaar geleden

Het zijn geen jubilea, maar voor het zoveel jarig bestaan van negen instanties (of anders) mag de vlag uit. Dit zijn ze:

. Het Amsterdamse Bos zelf bestaat 85 jaar. Geen van de mensen die hebben meegeholpen aan het uitgraven van de Bosbaan zullen nog in leven zijn. Zij zouden nu ouder zijn dan 110. Alleen veel bomen kennen nog de werkelijke geschiedenis. Langzaam wordt het Bos een monument. Een monument voor al die mensen die eraan gewerkt hebben en het eens konden navertellen.
. Cricketclub VRA speelt 80 jaar op het Sportpark. Na locaties in het Vondelpark, het IJsclubterrein (thans Museumplein) en bij het Olympisch Stadion verkaste de club in 1939 naar een van de mooiste plekken in het Bos.
. De Stichting Vrienden werd 65 jaar geleden opgericht. Het eerste gebaar was een schenking aan de boswachters: een camera waarmee ze unieke films maakten, die vertoond werden op o.a. scholen ter promotie van het Bos. Alle beelden hebben we nog.
. De snelweg A9 verdeelt sinds 1969 het Bos in twee delen en ligt er 50 jaar. Ondanks drie viaducten is de snelweg vooral een mentale grens. De noorderlingen zweren bij het noordelijk deel, de zuiderlingen bij het zuidelijk deel. De verbreding van de A9 zal niet zonder gevolgen zijn voor het Bos.
. Tennis Club Amsterdam (TCA) is 45 jaar actief op een riante plek tussen bomen, tegenover de ingang van Amsterdam hockey. Enkele leden van de hockeyclub hebben de tennisclub in 1974 opgericht. Er zijn zes gravelbanen.

In 1970 zijn rond de Heuvel de laatste bomen geplant. Pas toen was het Bos af
In 1970 zijn rond de Heuvel de laatste bomen geplant. Pas toen was het Bos af

. Het Bostheater was door de oorlog een vergeten plek geworden; het lag jarenlang braak. In 1984 – 35 jaar geleden – ontdekte regisseur Francis Sanders het theater opnieuw. De laatste jaren floreert het theater dankzij een veelzijdige programmering.
. De Boswinkel (v/h Bezoekerscentrum) en het Grand Café De Bosbaan zijn 15 jaar in bedrijf. Ze werden gebouwd toen de tribune langs de Bosbaan werd neergehaald, de hoofdentree naar het Bos werd vernieuwd en de hoofdparkeerplaats werd aangelegd.
. Klimpark Fun Forest voorziet 10 jaar in een ludieke bezigheid voor kinderen, schoolklassen en wie er maar wil. Het bestaat uit diverse routes van oplopende moeilijkheidsgraad, gespannen tussen de bomen.