Mijlpalen in 2020

De Heuvel was 50 jaar geleden eindelijk helemaal af
De Heuvel was 50 jaar geleden eindelijk helemaal af

Het zijn geen jubilea, maar voor het zoveel jarig bestaan van een aantal bijzonderheden in het Amsterdamse Bos mag in 2020 de vlag uit. Dit zijn ze:

. De Heuvel bestaat 50 jaar. Begonnen als een bult werd de heuvel steeds hoger. In 1955 was hij op de helft en in 1970 werd de definitieve hoogte bereikt van 16 meter en 12 meter boven N.A.P. toen de laatste boompjes werden geplant en op de top de brede trap werd aangelegd.

. Veertig jaar geleden, in 1980, kreeg het Wagener Stadion op het Sportpark het eerste hockeyveld met kunstgras.

. De veerpont over de Nieuwe Meer die bewoners van Amsterdam-West (Slotervaart) naar het Bos brengt en vice versa, is 30 jaar in de vaart.

. Sinds 25 jaar zijn de Speeleilanden in de Grote Vijver tegenover het Bostheater populair bij kinderen. Ook in het water zijn spannende hindernissen aangebracht.

. Er waren niet veel ringslangen in het Bos, totdat er 25 jaar geleden broeihopen werden aangelegd. Deze kraamkamers voor slangen blijken sindsdien een groot succes.

. Chez Favié bestaat 20 jaar. Het paviljoen verrees nadat het restaurant bij de tribune langs de Bosbaan moest worden afgebroken. Sindsdien geldt het als een soort clubhuis in het Bos.

Het Bloesempark, twee weken per jaar een icoon
Het Bloesempark, twee weken per jaar een icoon

. Het Bloesempark is in slechts 20 jaar uitgegroeid tot een icoon in het Bos. In 2000 schonk de Japanese Women’s Club 400 kersenbomen. Eind maart-begin april genieten duizenden mensen van de kleuren en het maken van selfies.

. Sinds 1999 lag er al 40 hectare en in 2005 (15 jaar geleden) volgde de laatste fase van nog eens 5.5 hectare. Daarmee was de aanleg van het Schinkelbos voltooid. Het ligt tussen de kassen van Aalsmeer en het zuiden van het Bos en is ongerept.