Magie in het Bos

Krioelen op de Bosbaan - het Bos op z'n allerbest
Krioelen op de Bosbaan – het Bos op z’n allerbest

De ene bezoeker dacht dat het wel vijf jaar geleden was dat hij op natuurijs had gestaan, een ander sprak over meer dan zes jaar geleden. Feit is dat sinds zaterdag 21 januari 2017 er weer op de Bosbaan geschaatst kon worden. Onder een strakblauwe hemel en bij een aangename temperatuur stonden honderden mannen, vrouwen, kinderen en honden op het ijs. Sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit, want het werd een weekend van ouderwetse ijspret. Gelukzalig. Zonder muziek. Zonder agressie. Zonder commercie.

Donderdag werd de eerste schaatser al gesignaleerd op het ijs van de Wetlands (zie de foto bij de Agenda). Hoewel de Bosbaan toen al een week praktisch dicht lag, waagde nog niemand zich op het ijs. Ook omdat watervogels precies in het midden een groot wak open hielden. Toch zijn er zaterdagochtend een paar waaghalzen geweest die als eersten de ijzers onderbonden bij het begin van de Bosbaan. Toen dat zonder kraken en barsten kon, kwamen er meer en meer enthousiaste ijsliefhebbers. ‘Heb je ’t al gehoord, de Bosbaan ligt dicht. We kunnen schaatsen.’ Veel Boswandelaars gingen snel terug naar huis om hun schaatsen te halen en kwamen vervolgens terug met noren onder de snelbinders. Ook op De Poel en het landijsbaantje daar vlakbij werd naar hartelust genoten van een middag op het ijs.

Helaas zal deze week het ijs steeds onbetrouwbaarder worden. ’s Nachts blijft het vriezen, maar overdag zal het flink dooien. Oppassen dus.