Hockeyclub Amsterdam bestaat 125 jaar

Een van de vier velden en het clubhuis van hockeyclub Amsterdam
Een van de vier velden en het clubhuis van hockeyclub Amsterdam

Het hockeystadion op het Sportpark was na de Bosbaan in 1938 de tweede faciliteit die in het Amsterdamse Bos in gebruik werd genomen. De Amsterdamsche Hockey & Bandy Club was echter al in 1892 opgericht en viert dit jaar dus het 125-jarig bestaan. Pas na elf verhuizingen kwam de oudste hockeyclub van Nederland in het Bos terecht. Het begrip Bandy in de officiële naam staat voor een balsport met sticks op ijs. Het was de bedoeling deze sport naast hockey erbij te doen, maar daar is het nooit van gekomen.

Amsterdam is een van de grootste en ook een van de meest succesvolle clubs van Nederland. De mannen werden 21 keer landskampioen, de vrouwen 19 keer. De club telt 2300 leden (1100 senioren, 1200 junioren) en meer dan 2000 ouders die actief bij de club betrokken zijn. Bovendien heeft de club bij alle ontwikkelingen vooraan gestaan. Alle grote internationale toernooien hebben er plaatsgevonden. Het WK in 1973 – met een legendarische overwinning van Oranje op India in de finale – was het laatste toernooi op natuurgras. In 1980 kreeg het Wagener het eerste veld met kunstgras. Twee jaar later werd er de Champions Trophy verspeeld. Omdat de financiële middelen daarvoor ontoereikend waren, werd voor het eerst naar sponsoring gezocht, en gevonden. Weer een jaar later was er het EK en deed het promodorp zijn intrede, gevolgd door de wave tijdens het volgende toernooi. Decennialang was er alleen de haringkar op de hoek.

De laatste, nieuwe ontwikkeling is de bouw van een nieuwe, eigentijdse hoofdtribune. Deze zal komende zomer worden opgeleverd, op tijd voor het EK in augustus. De jubileumactiviteiten zijn over het hele jaar verdeeld. Zo is er al een bandywedstrijd geweest op de schaatsvijver op het Museumplein en komen er nog een familietoernooi, jeugdkampen, een golfwedstrijd in het Bos, een herendiner en een damesdiner en natuurlijk het EK. Met straks de nieuwe tribune is Amsterdam na 125 jaar klaar voor een lange volgende periode.