Het einde van de Slipjacht (en de Museumtram?)

De waadplaats zal nooit meer hetzelfde zijn
De waadplaats zal nooit meer hetzelfde zijn

De Slipjacht, met paarden en honden van Jachtvereniging Soestdijk, was 25 jaar lang de opening van het buitenseizoen in het Amsterdamse Bos. Helaas is het vorig jaar voor de laatste keer gehouden. De Jachtvereniging zou over te weinig vrijwilligers beschikken en in overleg met het Bos is besloten om er voortaan van af te zien. Dat is spijtig, want het was altijd een spectaculair evenement dat veel belangstellenden trok. Het parcours was dusdanig uitgezet dat fietsers de parade van paarden, ruiters en honden konden volgen. Voor wie de Slipjacht nog één keer wil beleven, we hebben er een paar jaar geleden een aflevering van gemaakt voor Amsterdamse Bos TV. Klik hier of op Beeld bovenin en dan op Aflevering 51, getiteld Jachtvereniging Soestdijk.
Overigens was er voor de paardenliefhebbers afgelopen weekend compensatie in de vorm van Eventing, waarbij zowel dressuur, springen als een cross country op het programma stonden. Maar liefst 400 paarden, ruiters en amazones namen deel. Het speelde zich af rond het Radarterrein en het Land van Bosse.
Na de Slipjacht verdwijnt mogelijk ook de Museumtram. De gemeente Amsterdam wil bij het Haarlemmermeerstation, waar de historische trams geparkeerd staan, huizen bouwen. Er zou dan geen plek meer zijn om de trams te stallen. De Museumtramlijn loopt rechts langs de Amstelveenseweg langs het Bos naar Bovenkerk en terug.