Het centrum van de hockeywereld

Het Wagener Stadion, decor van het EK in 2017 en 2021
Het Wagener Stadion, decor van het EK in 2017 en 2021

De kruitdampen van de zinderende mannenfinale van het EK hockey vorige zomer in het Wagener Stadion zijn inmiddels wel opgetrokken, maar de herinnering is nog levend. Zowel de Oranje mannen als vrouwen werden Europees kampioen. Dat niet alleen. De organisatie was kennelijk zo goed, dat het Sportpark in het Amsterdamse Bos en de Hockeybond ook voor 2021 zijn uitgekozen voor het EK. Het Wagener Stadion is zo langzamerhand hofleverancier van grote internationale toernooien. Het stadion is genoemd naar Joop Wagener, die 27 jaar voorzitter is geweest van hockeyclub Amsterdam (AH&BC) en daarvoor aanvoerder was van het eerste elftal. Enkele jaren na zijn overlijden in 1945 werd het stadion officieel met zijn naam verbonden.

India, ooit het sterkste hockeyland, verloor de legendarische WK finale in 1973 van Oranje
India, ooit het sterkste hockeyland, verloor de legendarische WK finale in 1973 van Oranje

Kort na de Bosbaan was het in 1938 de tweede faciliteit die in het Bos in gebruik werd genomen. Al meteen in dat jaar werd er een drielandentoernooi gespeeld met Frankrijk en Duitsland. Het was de primeur van vele internationale toernooien. Een hoogtepunt in het bestaan was het wereldkampioenschap in 1973, toen Nederland in de finale met 2-2 gelijkspeelde tegen India en met strafballen won.
In 1980 kreeg het Wagener het eerste veld met kunstgras. Twee jaar later werd er de Champions Trophy verspeeld, het eerste toernooi met sponsoring.
Weer een jaar later was er het EK en deed het promodorp zijn intrede, gevolgd door de wave tijdens het volgende toernooi. Hockey was met zijn tijd meegegaan. Jarenlang was er alleen de haringkar op de hoek. En nu dus weer een groot toernooi, zij het pas over drie jaar.