Het Bos als internationaal decor

De Aziatische boot tijdens de Drakenboot Regatta op de Bosbaan
De Aziatische boot tijdens de Drakenboot Regatta op de Bosbaan

Er zijn internationale hockeytoernooien in het Bos en er zijn de festivals die internationaal getint zijn met bezoekers van heinde en verre en dj’s vanuit vele landen. Maar geen evenement in het Amsterdamse Bos is zo internationaal als de Drakenboot Regatta op de Bosbaan, begin september.

De boot van de Pink Sisters. Alle vrouwen aan boord hebben kanker overwonnen
De boot van de Pink Sisters. Alle vrouwen aan boord hebben kanker overwonnen

Er waren 20 teams uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Amerika, Canada, Azië, China en de Emiraten. Ook waren er vier teams van luchtvaartmaatschappijen vanwege het 100-jarig bestaan van de KLM, dat zelf meedeed met de Blue Dragons. Er was een gecombineerde boot van Amerikaanse en Canadese vrouwen die borstkanker hebben overwonnen; ze noemen zich de Pink Sisters. Het Nederlandse aspect werd na afloop verzorgd door de fanfare ‘Toeters en bellen’.
Zodra je in de buurt van de Bosbaan bent hoor je al de trommelaars, die voor de 18 peddelaars het ritme van de slagen aangeven. Met de stuurman erbij bestaat de bemanning uit 20 personen, jong en oud door elkaar heen. Het is dringen aan boord. De boot, met een drakenkop en een drakenstaart aan beide einden, is 12,5 meter lang en slechts ruim een meter breed. Het is een oude Chinese volkssport met allerlei rituelen. Engelsen in Hong Kong maakten er een wedstrijdsport van. Het schouwspel is ook zaterdag 21 september te zien op de Bosbaan wanneer het Nederlands Kampioenschap plaatsvindt.
Op de bovenste foto regent het pijpenstelen. Tijdens de start, twee minuten eerder, scheen de zon.