Geen park maar een aangelegd bos

Alle bomen netjes op een rij, ziedaar een aangelegd bos
Alle bomen netjes op een rij, ziedaar een aangelegd bos

Amstelveen komt als grote overwinnaar uit de bus in een onderzoek naar welke Nederlandse gemeente het grootste aantal vierkante meters park per inwoner heeft. (Alles wordt tegenwoordig onderzocht, wat dan weer voedsel geeft aan de media en de talkshows). Het onderzoek is uitgevoerd door Holidu, een zoekmachine voor vakantieverhuur. Dat Amstelveen nummer één is, is louter en alleen te danken aan het Amsterdamse Bos met bijna 9 miljoen vierkante meter. Ook de heemparken Thijssepark en De Braak delen in de loftuitingen in het rapport. De stad heeft 112,81 vierkante meter per inwoner, nummer twee Purmerend komt tot 43,94. Op basis van gegevens uit Open Street Maps zijn de 37 grootste gemeenten van ons land onderzocht.
Het Amsterdamse Bos ligt voor 90% op Amstelveens grondgebied en voor 10% op Amsterdamse grondgebied. Was dat omgekeerd, zou Amsterdam waarschijnlijk de nummer één zijn geweest. Het onderzoek roept een vraag op.
Alleen parken telden mee in het onderzoek. En het Amsterdamse Bos kun je geen park noemen. Het is een aangelegd bos, zoals ieder park is aangelegd. Maar om het een park te noemen, is het met 935 hectare simpelweg te groot.