Een vos in het Bos

De eerste vos in het Bos in beeld (foto: Marianne Oosterhuis)
De eerste vos in het Bos in beeld (foto: Marianne Oosterhuis)

Het is een tijdlang spannend geweest: was er nou wel of niet een wolf gesignaleerd in ons land? Na enige tijd kwam het bewijs met een filmpje waarop een wolf door een straat ergens in Drente liep. Maar dat was niet genoeg, we wilden meer bewijzen. En die kwamen. Op de Veluwe werd eerst een mannetje gefilmd en later een vrouwtje. Inmiddels zijn er twee kleintjes geboren en zijn de wolven op de Veluwe officieel gevestigd.
Dezelfde vraag speelt al enige tijd in het Amsterdamse Bos. Maar hier is niet de wolf het onderwerp, maar de vos. De boswachters hebben wel eens een vos gezien in het Schinkelbos, het meest zuidelijke deel van het Bos, richting Aalsmeer. Maar ook hier zou een beeld ervan het bewijs moeten leveren. En dat beeld is er nu. De vos is niet gezien in het Schinkelbos, maar bij het uitkijkpunt in de Oeverlanden in het drukkere noordelijke deel van het Bos. Het bewijs is geleverd door Marianne Oosterhuis. Ze schrijft: β€˜Al jaren fiets of loop ik door het Amsterdamse Bos. Bij het uitkijkpunt Oeverlanden zag ik voor het eerst een vos. Hij banjerde op zijn gemak langs de bosrand en was een prachtig fotomodel.’
Niet dat het wereldnieuws is. Er zijn ook al vossen gesignaleerd bij spoorlijnen, in het Diemerbos en zelfs in de stad. Het is een prachtig dier en hij is van harte welkom om met zijn aanwezigheid het Bos te verrijken.