Een topherfst voor paddenstoelen

In allerlei soorten, maten en kleuren
In allerlei soorten, maten en kleuren

Denkend aan de herfst worden we melancholisch. Maar niet als we ons er in onderdompelen, bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos. Dan worden we er juist blij van, blij van melancholie. ‘Mooier dan schoonheid, is het verval van schoonheid,’ schreef een Franse filosoof. Misschien had hij de herfst voor ogen. Het staat ons weer te wachten. Al die kleuren naast elkaar, mysterieuze mist, Hollandse wolken die jagen boven wuivende boomtoppen en de juwelen van het Bos, de paddenstoelen. Het belooft een hele mooie herfst voor paddenstoelen te worden. Door de warme zomer konden de schimmeldraden onder de grond zich goed ontwikkelen. Daarna kwam de regen en worden de zwammen gemaakt.
De grondsoort en de bomenvariatie in het Bos lenen zich voor veel verschillende soorten. Ooit zijn er 500 soorten vastgesteld. Er zijn meer dan 100.000 schimmels, die allemaal anders zijn. Ze kunnen eetbaar zijn, giftig, geneeskrachtig, hallucinogeen (paddo’s) en ze zijn zeer belangrijk voor de natuur. Ze ruimen de natuur op. Hun voedsel is levend en dood hout, bladeren en alles wat verder voorradig is.

De vliegenzwam, de zwam der zwammen
De vliegenzwam, de zwam der zwammen

Door hun vreemde uiterlijk, eigenschappen en merkwaardige vindplaatsen hebben paddenstoelen altijd tot de verbeelding gesproken. Daardoor hebben ze ook fantasievolle namen gekregen, zoals elfenbankje, zwavelkopje, tondelzwam, trompet des doods, oranje mostrechtertje en panteramaniet. De eerste paddenstoel die een kind zal tekenen is altijd de vliegenzwam. Een rode hoed met witte stippen, het symbool van de verbeelding van al die geheimzinnige zwammen.
Op de bovenste verdieping in De Boswinkel is er een expositie aan gewijd en op zondag 14 oktober houdt IVN Amstelveen een excursie in het Bos over paddenstoelen.