Een nieuwe tribune langs de Bosbaan

Zo'n 400 zakken met zand zijn nodig voor de opbouw van een tribune langs de Bosbaan
Zo’n 400 zakken met zand zijn nodig voor de opbouw van een tribune langs de Bosbaan

Als u regelmatig over de Bosbaanweg rijdt, zal het u misschien zijn opgevallen. Vóór de roeigebouwen liggen in rijen van drie bijna 400 witte zakken met één kubieke meter zand erin. Ze zijn bedoeld om de grond te verdichten voor de aanleg van een vaste tribune, die wordt verwerkt in de helling. De zakken zullen nog drie maanden blijven staan. Daarna wordt de tribune opgebouwd en komen er zo’n 1100 zitplaatsen. Tussen de zitplaatsen worden graszoden aangelegd om de tribune een groen karakter te geven. Door de aanleg van de vaste tribune is de op- en afbouw van een tijdelijke tribune bij roeiwedstrijden niet meer nodig.

De oude Bosbaantribune was een verrijking voor de hele omgeving
De oude Bosbaantribune was een verrijking voor de hele omgeving

Het doet ons meteen weer denken aan de oude tribune die er stond en die in 2002 is afgebroken, samen met het restaurant en het terras beneden. De tribune moest weg omdat de Bosbaan verbreed moest worden om aan de vernieuwde eisen voor internationale wedstrijdbanen te voldoen. De baan ging van 92 naar 118 meter en van zes naar acht banen. Drie voorzieningen kwamen in de plaats van de tribune: een Olympisch Trainingscentrum, het gebouw van de roeistudenten Okeanos en het hoofdkantoor van de Roeibond. Geen andere sportbond is zo dicht bij de actie gehuisvest. In de plaats van het restaurant kwam er het Grand Café De Bosbaan op de kop van de roeibaan. Peter Favié verhuisde naar de Duizendmeterweg en werd Chez Favié.
Als je met oudere bezoekers van het Bos over de oude tribune begint, worden ze nog steeds boos. De tribune, het restaurant en het terras gaven de hele omgeving allure.