De toestand in het Bos

Blauwalg is de boosdoener voor veel waterpret
Blauwalg is de boosdoener voor veel waterpret

Blauwalgen, verschroeide aarde, stofwolken, bomen en dieren die het moeilijk hebben, brandgevaar. Ziedaar de zomer van 2018 in het Amsterdamse Bos. In het water van de Bosbaan, de Amstelveense Poel en delen van de Ringdijk komt blauwalg voor. Daar zwemmen wordt dringend afgeraden. Dat geldt zeker ook voor honden en andere dieren (watervogels), maar leg ze dat maar eens uit.
Vogels lopen de kans het gif binnen te krijgen en kunnen verlammingsverschijnselen oplopen. Egels kunnen in de grond geen water meer vinden en zijn er slecht aan toe. Omdat veel water in het Bos met elkaar in verbinding staat, dient eigenlijk voor al het water een waarschuwing. Blauwalg – het is een bacterie – heeft een groene gloed en wordt pas echt blauw als de laag zich na enige tijd ophoopt. Het NK open zwemmen in de Bosbaan is wegens de blauwalg afgelast en naar Heerjansdam verplaatst.

Vooral jonge aanplant heeft het moeilijk
Vooral jonge aanplant heeft het moeilijk

Bomen hebben het zwaar te verduren. Boomdeskundige Hans Kaljee in Het Parool: ‘Vooral de bomen die dit jaar zijn geplant hebben het zwaar. Die hebben veel water nodig om hun wortels te ontwikkelen. Bomen die langer staan verliezen hun bladeren, maar ze groeien vanzelf weer op als het regent.’ Toch zullen volgens Kaljee honderden bomen de zomer niet overleven. Als u in de verte grote stofwolken ziet dan zijn het paarden en ruiters die langskomen. Een ander nadeel van de droogte is de alertheid op het voortdurende brandgevaar. Is er dan toch nog iets positiefs te melden? Jawel, de kinderbaden. Zij maken overuren.